fbpx
Контакт информации

Vratnica | St. Marsal Tito 54/1-3 - Tetovo

44 452-200 | 44 330-666

Залевање на фисури

Опис

Залевањето е метод за заштита од кариес на новоизникнатите трајни заби во усната празнина при кој, се аплицира тенок слој на материјал во фисурите (браздичките на гризната површина на забот) без никакво стружење. Во фисурите (особено длабоките и тесни фисури) доаѓа до акумулација на плак (остатоци од храна, бактерии) што може да придонесе за брза појава на кариес на новоизникнатите недоволно минерализирани заби.
Доколку Вашето дете има нов заб во усната празнина, време е да го донесете во нашата ординација на кратка контрола. Доколку забот е се’ уште здрав, препорачано е да се залее.
Водете се секогаш по правилото: “Подобро е да се спречи, отколку да се лечи.”